Remko Stevens Makelaardij

Ga terug naar overzicht

Terugblik op 2022
Datum: 20-12-2022

Graag kijk ik met u terug op het afgelopen jaar dat in vele opzichten een bewogen jaar is geweest.

In 2021 was er sprake van een oververhitte woningmarkt waarbij de prijzen in één jaar in sommige gevallen met meer dan 20% waren gestegen. Dat was een complete gekte die tot het begin van dit jaar doorging. Huizen werden bijna standaard ‘op inschrijving’ verkocht waarbij zich binnen 1 week meerdere bieders voor één woning meldden. Royaal overbieden was ‘gebruikelijk’ en het was vaak ‘wat de gek ervoor gaf’. Met een rentestand van rond de 1% was geld lenen bijna gratis en dat werkte het overbieden, in combinatie met de schaarste van het huizenaanbod, in de hand.

In 2022 en met name in het laatste half jaar is de woningmarkt compleet veranderd waarbij de woningmarkt behoorlijk is afgekoeld. Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne in het voorjaar zijn de hypotheekrentes in zeer korte tijd explosief gestegen, is er sprake van hoge inflatie en gingen de energieprijzen flink omhoog. Hierdoor zijn de vraagprijzen van huizen onder druk komen te staan en is er veel meer onzekerheid en twijfel in de woningmarkt geslopen. Waar men voorheen eerst een woning kocht en daarna de eigen woning ging verkopen, durven veel mensen dit nu niet meer aan. Woningen staan langer te koop en wordt er veel meer gekeken naar de duurzaamheid van huizen vanwege de hoge energielasten.

KANSEN OP DE WONINGMARKT
Door de zeer snelle prijsstijgingen tot begin dit jaar zit er ook veel ‘lucht’ in de huizenprijzen en die loopt er nu langzaamaan weer uit. Dit maakt het voor woningkopers comfortabeler om naar een woning te komen kijken en te bieden op een huis. Men durft zelfs weer onder de vraagprijs te bieden. De woningmarkt is constant in beweging en er is bijna niets zo veranderlijk en onvoorspelbaar als de woningmarkt. Jarenlange ervaring in de makelaardij is dan juist een pré om ook nu de beste deal voor onze klanten eruit te slepen. Ons team bestaat dan ook uit 4 fulltime professionals die elke dag weer enthousiast en met een glimlach op kantoor verschijnen.

RECORD AANTAL HUIZEN VERKOCHT
Maar het resultaat in het afgelopen jaar mag er wezen. Mede dankzij onze inzet, creativiteit en flexibiliteit hebben wij in 2022 meer dan 145 (!) woningen verkocht en aangekocht. Ons record van 2021 is met dit aantal zelfs verbroken en dat hadden wij in de loop van dit jaar absoluut niet verwacht. Echter, gezien de ontwikkelingen en onzekerheid op de woningmarkt verwachten wij voor het nieuwe jaar wel een kentering. De woningmarkt schakelt weer terug naar ‘normaal’ en dat is ook niet verkeerd voor woningkopers. Alhoewel het voor starters nog steeds erg lastig is om te slagen. Zij hebben immers geen overwaarde in een eigen woning opgebouwd en de rentelast is enorm gestegen wat weer de leencapaciteit drukt. Overigens worden door de overheid in 2023 de voordelen voor starters verder opgerekt wat hen meer mogelijkheden zou moeten bieden om een huis te kunnen kopen.

NIEUWS UIT DE MARKT
NHG-grens omhoog:
De grens voor een NHG-hypotheek gaat in 2023 opnieuw omhoog. Vanaf 1 januari kunt u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten voor een huis tot € 405.000,-. Nu is dit nog € 355.000,-. Neemt u energiebesparende maatregelen dan is de kostengrens voor een NHG-hypotheek zelfs € 429.300,-. Een NHG-hypotheek kan meerdere voordelen opleveren zoals korting op de hypotheekrente en biedt een vangnet (onder voorwaarden) wanneer u door omstandigheden de hypotheek niet meer kunt betalen.

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters:
Huizenkopers tussen 18 en 35 jaar betalen vanaf 1 januari 2023 géén overdrachtsbelasting voor een woning van maximaal € 440.000. Nu is de maximale koopsom nog € 400.000,-. Dit scheelt al snel € 8.800.- aan extra kosten. Kopers moeten wel voldoen aan voorwaarden. Zo moeten ze bij een notaris beloven dat ze zelf in de woning gaan wonen.

NIEUWE WOONSPECIAL
Ook dit jaar hebben we weer onze woonspecial ‘kersteditie’ uitgebracht. In de week vóór kerst wordt onze eigen woonkrant huis-aan-huis door de Betuwe verspreid. Ten opzichte van een jaar geleden is het woningaanbod aanzienlijk gegroeid waardoor we de krant weer beter konden vullen. En net zoals de afgelopen jaren brengen wij ook nu weer onze zelf bedachte kerstpuzzel uit. Elk jaar krijgen wij meer inzendingen binnen en zien wij hoe enthousiast er wordt gepuzzeld. Wij zoeken graag de interactie met onze lezers en volgers. Mocht u ons krantje op de deurmat vinden, puzzel dan tijdens de feestdagen lekker mee en maak kans op een dinerbon ter waarde van € 100,-.

FIJNE FEESTDAGEN GEWENST!
Nieuwsgierig geworden naar ons kantoor en dienstverlening? Kom dan eens binnenlopen op ons kantoor, neem telefonisch contact op of bezoek onze website remkostevens.nl.
Wij houden de drempel graag laag.

Voor nu wens ik u, ook namens ons team, hele fijne kerstdagen en een gezond en (woon)gelukkig 2023 toe!

 

Met ondernemende groet,

Remko Stevens
NVM Makelaar & Register Taxateur