Ga terug naar overzicht

Kentering in de woningmarkt?
Datum: 15-07-2022

Vandaag hebben de scholen in de Betuwe zomervakantie gekregen en veel mensen zullen er weer op uit trekken. In de afgelopen 2 ‘coronajaren’ zijn we er (nog meer) achter gekomen hoe mooi Nederland wel niet is. Desondanks zijn we blij dat we ook weer vrij naar het buitenland kunnen afreizen. Namens ons team wil ik iedereen een hele zomerse, zorgeloze en bovenal gezonde vakantie wensen.

In de afgelopen maanden heeft iedereen gemerkt dat het dagelijkse leven duurder is geworden. Niet alleen de energielasten zijn flink omhoog gegaan, maar ook de prijzen van brandstof en grondstoffen zijn enorm gestegen. Kortom, er is sprake van inflatie.

Ook op de woningmarkt gebeurt er veel. Sinds de onrust in de wereld omtrent de oorlog in Oekraïne (maart 2022) hebben we het aantal bezichtigingen zien afnemen. In 2021 werden onze verkopers flink verwend door een overspannen woningmarkt waarbij in onze portefeuille 9 van de 10 huizen op inschrijving werd verkocht. Woningprijzen schoten de lucht in waarbij er zelfs sprake was van een prijsstijging van ca. 20% in één jaar. Kopers konden zelfs een hypotheek afsluiten voor een rente onder de 1%.

In de afgelopen 4 maanden is er veel veranderd. De hypotheekrente is in relatief korte tijd omhoog geschoten en schommelt nu ergens rond de 4%. Dat doet iets met de leencapaciteit van kopers. Met name starters zijn hiervan de dupe. Die hebben immers geen overwaarde opgebouwd omdat ze vaak gehuurd of bij ouders thuis wonen. In acht nemende dat er in de Betuwe onder de € 300.000,- zelden tot geen aanbod te vinden is, is het voor starters of alleenstaanden bijna onhaalbaar om nog een woning te kopen. En dat terwijl ook het aanbod van huurwoningen erg schaars is. Instapklare woningen deden het over het algemeen al beter dan kluswoningen, maar het contrast is in de afgelopen maanden alleen maar groter geworden. Oorzaak: stijgende bouwkosten en binnen een half jaar een vakman of aannemer vinden is bijna een utopie.

Is er dan sprake van een kentering op de woningmarkt? Op basis van de huidige marktontwikkelingen zijn we al snel geneigd om deze vraag volmondig met JA te beantwoorden. Maar is het niet te vroeg om deze conclusie te trekken…? We zien dat woningen gemiddeld weer langer te koop staan en dat kopers alweer onder de vraagprijs durven te bieden. En wanneer een woning 3 of 4 weken te koop staat, wordt een verkoper al snel ongeduldig met soms een prijsverlaging tot gevolg. Verkopers hebben vaak al een andere woning gekocht en zijn dan gebaat bij snel duidelijkheid en zekerheid. Het is dan ook niet zo gek dat verkopers zenuwachtig worden wanneer het na 2 weken verkoop stil valt met de bezichtigingen en animo.

Voor mijn gevoel gaan we nu weer een beetje terug naar ‘normaal’. Onze woningportefeuille groeit weer waardoor kopers meer keuze hebben en op een traditionele manier op een huis kunnen bieden. Nog geen 2 jaar geleden was het geen uitzondering wanneer een woning 2 of 3 maanden te koop stond. 4% hypotheekrente klinkt hoog, maar we hebben tijden gekend waarin de rente nog veel hoger was. In de afgelopen jaren zijn we gewoon heel erg ‘verwend’ geweest. Door de woningnood en de historisch lage hypotheekrente zijn de huizenprijzen ontploft. Er leek geen einde te komen aan de stijgende huizenprijzen. Wat dat betreft is het niet verkeerd dat er nu een rem op de prijsstijgingen zit. Aan de andere kant gun je die verkoper ook een mooie verkoopprijs, omdat ze al eerder een huis duur hebben gekocht.

Voor ons als makelaars is er des te meer een belangrijke taak weggelegd om mensen met verkoopplannen een eerlijk en reëel advies te geven. Zeker in deze (voor velen) onzekere woningmarkt is het belangrijk om te weten dat je maar één kans krijgt op een snelle en succesvolle verkoop. Wanneer de vraagprijs té hoog is, loop je al snel achter de feiten aan met als resultaat een onnodig lage opbrengst. Juist hierin willen wij ons onderscheiden. Wil je de woning te koop zetten of wil je de woning verkopen?

Ook in een veranderende woningmarkt zien wij kansen. Er is immers nog steeds sprake van een woningtekort. Graag benaderen wij deze evenwichte woningmarkt op een positieve manier. Wil je weten welke kansen wij zien en hoe wij ons willen onderscheiden? Dagelijks voeren wij vrijblijvende gesprekken met potentiële verkopers. Wellicht hebben wij onlangs jou droomhuis wel in verkoop genomen. Ons enthousiaste team staat voor jou klaar, ook tijdens de vakantieperiode.

“Wij verkopen (nog steeds) huizen én emotie”

Remko Stevens

NVM Makelaar & Register taxateur.