Ga terug naar overzicht

De dynamiek is weer terug…
Datum: 07-07-2023

En dat is positief, zowel voor verkopers als voor kopers. Verkopers verkopen weer sneller en vaker tegen hogere prijzen. Kopers hebben meer kansen aangezien het aanbod groter is geworden. Desondanks is er nog steeds een krapte op de woningmarkt waarbij er duidelijk meer vraag is dan aanbod. Bovendien blijft het voor starters lastig om een (betaalbare) woning te vinden.

Er is weer meer vertrouwen op de woningmarkt dan in de afgelopen kwartalen. Met name in het 4e kwartaal van vorig jaar was het even spannend, mede door de onzekerheid omtrent de stijgende energielasten. Sinds begin dit jaar worden de woningen ‘gewoon’ weer verkocht. De hectiek van het extreem overbieden is er wel vanaf, maar nog steeds wordt bij ons meer dan 60% van de woningen voor de vraagprijs of hoger verkocht. Landelijk lag de gemiddelde verkoopprijs in het 2e kwartaal op € 410.000,-, 2,8% hoger dan in het 1e kwartaal van dit jaar.

Het begint allemaal met het realistisch prijzen van huizen. Als makelaar heb je kijkers nodig. Zonder kijkers geen biedingen. Bij een bieding in de beginfase sta je immers sterker in de onderhandeling dan wanneer je al maanden bezig bent. Uiteindelijk wordt de prijs bepaald door marktwerking. Het heeft dan ook geen zin om het mooier te maken dan het is. Een advies in het belang van de klant is de basis voor een succesvolle transactie.

Doordat de woningmarkt in rustiger vaarwater is gekomen, blijft ook bij ons een enkele woning langer te koop staan dan we zouden willen. Dat is normaal in een gezonde woningmarkt. We zijn ons ervan bewust dat er weer meer creativiteit van ons verwacht wordt wanneer het even niet loopt. Uiteraard blijven wij ons uiterste best doen om ook die woningen tegen de beste condities te verkopen. Daar kun je bij ons op vertrouwen aangezien ons uitgebalanceerde en enthousiaste team een beroep kan doen op jarenlange ervaring en expertise.

Bijzonder is dat we nog steeds de aantallen draaien die we in het topjaar 2021 gewend waren. In de afgelopen maanden hebben we maar liefst 127 (!) woningen verkocht. Het grote verschil is nu dat we hiervoor een grotere woningvoorraad nodig hebben doordat woningen gemiddeld iets langer te koop staan dan een jaar geleden. Desondanks wordt circa 70% van onze woningen binnen 1 tot 3 weken verkocht wat nog steeds erg snel is.

Benieuwd wat jou verkoopkansen zijn? Maak dan eens een afspraak voor een gratis waardebepaling van je woning. Eén van onze makelaars komt graag vrijblijvend langs voor een onderbouwd verkoopadvies. Zitten wij binnenkort ook bij jou aan tafel?

 

WIJ VERKOPEN HUIZEN ÉN EMOTIE!

Met ondernemende groet,

Remko Stevens

NVM Makelaar & Register Taxateur